På ettermiddagen 12. mai ble Jaime Uribe Montiel arrestert i nær Perquenco i sør-Chile. Uribe er partneren til Machi Millaray Huichalaf, mapuchenes åndelige leder og forsvarer av Pilmaiquén -eleven. Hun er en av frontpersonene i mapuchenes kamp mot Statskrafts vannkraftutbygging og besøkte i 2023 Norge ved to anledninger.
Machi Millaray Huichalaf var sammen med mannen og deres to små barn i bilen da de ble stoppet av politipatruljer som hadde fulgt etter dem over lengre tid. Hun rapporterte selv om arrestasjonen til nettavisen El Ciudadano:
«Vi står her i veikanten. Patruljene ventet på oss som om det var en rutinekontroll, og de tok ham ut av bilen. De fortalte ham ikke hvorfor han ble arrestert, og i alt dette brøt det ut et basketak, og jeg, med jentungen min her, kunne ikke forstå hvorfor de tok ham med seg»,
Ifølge Machi Millaray ble Uribe fraktet til politistasjonen i kommunen Lautaro, i Araucanía-regionen, mens hun og barna ble etterlatt i veikanten med bilen. Politiet tok bilnøklene og hun måtte vente på hjelp uten noen informasjon om hva som kom til å skje med partneren hennes.
Fra veikanten opplyste hun til avisen at både hun og barnet var i god fysisk form, men de opplevde stor usikkerhet rundt hva som ville skje videre:
«Vi håper å kunne fortsette til Lautaro, og dra til politistasjonen for å treffe ham og se hvordan han har det. Og se om det er mulig å få tilgang til en advokat som kan treffe ham, slik at han ikke er alene», la hun til.
Presset mot mapuchene øker
Machi Millaray mener arrestasjonen er trakassering fra politiets side og nok en undertrykkende handling fra den chilenske staten rettet mot forsvarerne av Pilmaiquén -elven, et område truet av det statlige norske selskapet Statkrafts vannkraftprosjekt.
«Kriminaliseringen, forfølgelsen og trakasseringen som vi utsettes for, er en del av taktikken knyttet til åpningen av slusene som selskapet har forespeilet i media siden juli. De satser allerede alt, og staten gjør jobben sin for å beskytte norske kapitalinteresser», slo hun fast til avisen.
Pågripelsen inngår i en ny undertrykkende offensiv mot mapuche williche-samfunnene som forsvarer Pilmaiquén-elven. Under to uker tidligere ble også Felipe Trunci Gonzales pågrepet med makt. Han er et annet medlem av Aylla Rewe – en forfedres organisasjon som samler over 150 lokalsamfunn . Julia Chuñil, en 72 år gammel mapuche-leder og miljøforkjemper, har vært savnet siden 8. november 2024.
Dette føyer seg inn i et gjenkjennelig mønster fra Latin-Amerika: kriminalisering av sosial protest, spredning av frykt gjennom politiaksjoner, og propaganda fra selskapene for å delegitimere urfolk og deres rettmessige krav.
Nektet å oppgi årsaken til pågripelsen
Arrestasjonen av Jaime Uribe Montiel ble fanget på video, og viser tydelig hvordan Machi Millaray Huichalaf insisterer på at politiet skal forklare årsaken til pågripelsen.
«Men jeg gjør ikke noe, hvorfor gjør dere da dette?» spør mannen i opptaket, mens Machien ber de uniformerte betjentene om å vise henne arrestorderen og forklare hvorfor han arresteres.
Ifølge Machi Millaray skal en av politimennene ha hevdet at han ble påført skader under arrestasjonen, noe hun ser på som et påfunn for å holde Uribe innelåst.
Videoen viser også at hun ber en av politimennene om å få tilbake nøkkelen til kjøretøyet sitt, og etter en diskusjon sier han at de vil gi henne nøkkelen når det kommer noen som kan kjøre varebilen.
Konflikten om Statkrafts vannkraftverk i Pilmaiquén
Arrestasjonen finner sted midt i en konflikt knyttet til utbyggingen og driften av Statkrafts to vannkraftverk i Pilmaiquén -elven. Statkraft presser nå på for å få satt i gang driften av kraftverket Los Lagos uten reel urfolkskonsultasjon.
Elven er et hellig sted i mapuchenes kosmovisjon, som sammen med forfedrenes territorium og de seremonielle stedene som omgir elven, oppfattes som en kilde til helse, åndelig lindring, velvære og balanse i samfunnet.
Statkrafts utbygging har som mål å omdirigere elven Pilmaiquén og oversvømme mer enn 150 hektar, noe mapuchefolkene i området har motsatt seg.
Det har blitt funnet arkeologiske levninger på tomten til kraftverket Los Lagos, i Carimallin-sektoren i Río Bueno. I november 2021 beordret Høyesterett det nasjonale kulturminnerådet til å gjennomføre en konsultasjon med urbefolkningen for å avgjøre hva som skal skje med de arkeologiske levningene som er funnet i prosjektet.
Da gav domstolen lokalsamfunnene som forsvarer Pilmaiquén -elven medhold. Samfunnene har påpekt at Statkraft først skjulte funnene som viser at territoriet var ble bruk av mapuchenes forfedrene, og deretter forsøkte å unngå høringen.
I oktober 2024 protesterte mer enn 120 Mapuche Williche-samfunn, organisert i Aylla Rewe i Ngen Mapu Kintuantü i Río Bueno, mot at Statkraft hadde blandet seg inn i og forsøkt å påvirke i denne prosessen, som ennå ikke er ferdig.
Ifølge lokalsamfunnene var Statkrafts strategi å delta med advokater som spesialiserer seg i urfolks- og menneskerettigheter på vegne av lokalsamfunnene som selskapet har kooptert.
Videre anklager de selskapet for å gjennom hele prosessen ha nektet de representative urfolksorganisasjonene retten til å delta på en informert måte og gjennom kulturelt relevante prosesser.
Lokalsamfunnene har påpekt at Statkraft selv har nektet å la urfolkshøringene finne sted i det seremonielle området Ngen Mapu Kintuante, et område som selskapet fortsatt ikke har gitt tilbake til lokalsamfunnene, til tross for en rettsavgjørelse i deres favør.
Samtidig kritiserer lokalsamfunnene Statkraft for å skjule og fordreier informasjon i sine intervjuer. Nylig hevdet Statkraft i en reportasje på Canal 13 at grunnen til at vannkraftverkene i Los Lagos ikke er satt i drift er prosessen med urfolkskonsultasjonene.
Reportasjen legger skylden på påståtte «eksterne spenninger mellom mapuchesamfunnene» for å «komplisere prosessen, som nettopp har fullført den første av sine fem etapper». Slik stigmatiseres motstanderne.
Når denne saken publiseres 13. mai 17.30, sitter Uribe fortsatt i varetekt.